De notaris heeft alle antwoorden zou je denken maar helaas is niets minder waar. De notaris werkt in de regel sowieso niet in het belang van alle betrokken erfgenamen maar hij maakt eerst een inschatting of en zo ja, waar uit de erfenis of boedelverdeling het meeste geld te halen is.
Vervolgens zet hij een zo lang en complex mogelijk proces op om een maximale vergoeding te kunnen claimen. Aan het einde van het traject – wat soms jaren kan duren – blijkt de notaris in veel van de gevallen de grootste begunstigde uit de boedelverdeling. Dan neem ik een goede advocaat in de hand zou je denken?
Helaas handelt een advocaat in de geest van de notaris en ook niet in het belang van de erfgenamen. Staat het saldo eenmaal op nul dan mag je het verder als nabestaande weer zelf uitzoeken…
Ben ik negatief? Nee. Peter Harmsen en ondergetekende hebben beide een jaren lange afhandeling van een boedelverdeling van onze vader moeten meemaken. Alles ging fout.
- De notaris maakte geen akte van erfrecht op of een foutieve
- De notaris werkt met een niet rechtsgeldige versie van het testament
- De notaris staat toe dat een niet bevoegd persoon uit de familie zich uitgeeft en handelt uit naam van executeur testamentair
- Er worden banktegoeden overgeschreven door onbevoegde personen zonder dat de bank ingrijpt.
Later verklaard de bank: Dan had de overledene maar beter op zijn passen moeten letten en zijn pincodes geheim moeten houden. Advocaten en notaris schrijven voor tienduizenden euro’s aan rekeningen zonder dat de afhandeling van de nalatenschap enigszins opschiet. De rechter komt er uiteindelijk aan te pas. Deze schuift de zaak jaren door en gaat dan met pensioen? Nieuwe rechter wil de zaak graag overdoen alvorens uitspraak te doen.
Niets meer in de geest van de overledene en alles draait uiteindelijk alleen nog maar om geld. Erg spijtig en vervelend. Een proces waar veel nabestaanden halverwege het niet meer zien zitten en uiteindelijk de verkeerde mensen alsnog aan het langste eind trekken. Met deze ervaringen zijn Peter Harmsen en Simon van dijk gaan nadenken en zijn wij tot de conclusie gekomen dat het proces van nalatenschap afhandeling veel eenvoudiger kan zonder tussenkomst van dure adviseurs zoals notaris en advocaat. Uiteraard moeten een aantal zaken via de notaris zoals de afgifte van akte van erfrecht maar indien alle stukken goed aangeleverd kan de rol van de notaris beperkt blijven. En hiermee de kosten. Belangrijk is dat direct na een overlijden een helder en eenduidig beeld wordt geschapen van die zaken die meespelen tijdens de afhandeling van een nalatenschap. Verder is het zaak – mits niet benoemd in het testament – zo snel mogelijk een executeur testamentair te benoemen door de legitieme erfgenamen die 100% in het belang handelt van de erfgenamen.